Welke opties zijn er om de inzet van externe vakbekwame professionals te financieren? 

Financiering met schoolgeld 

Samen met vakprofessionals geef je invulling aan het anders organiseren van het onderwijs. De leuke en leerzame activiteiten sluiten aan bij jouw onderwijsvisie. Je betaalt de aanbieders vanuit schoolgeld (veelal lumpsumgelden). Deze uitgaven maken steeds vaker onderdeel uit van de schoolbegroting. Ook kun je de inzet van vakprofessionals bekostigen vanuit het personeelsbudget door formatieruimte en/of vanuit de werkdrukverlagende middelen. 

Subsidie Noodplan G5

Het lerarentekort is het grootst in de volgende vijf steden: Den Haag, Amsterdam, Almere, Rotterdam en Utrecht. Extra maatregelen in deze steden zijn vastgelegd in het Noodplan G5. Per stad is een convenant afgesloten met specifieke afspraken en extra financiële middelen om in te zetten. Binnen Almere zijn de landelijke middelen vanuit OCW gekoppeld aan de gemeentelijke subsidies zodat er één werkbudget ontstaat. 

Binnen Almere is een deel van deze financiele middelen belegd binnen de werkgroep Anders Organiseren. Dit 'noodplan-budget' is beschikbaar voor scholen die geen ruimte hebben binnen de eigen begroting en die geen gebruik kunnen maken van andere extra financiele middelen: NPO gelden, werkdrukverlagende middelen, subsidie Basisvaaridgheden, School en Omgeving of een van de andere lopende subsidiestromen. 

Hoe kan ik als school gebruik maken van het noodplanbudget? 

Een school wordt 'genomineerd' door het eigen schoolbestuur en na overleg in de werkgroep Anders Organiseren worden, op basis van een prognose financiele middelen gereserveerd om de inzet van Anders Bekwame professionals mogelijk te maken. Meer weten over dit budget? Hieronder staan de aanvullende 'spelregels' van de gemeente Almere die gelden van schooljaar 2024 tot en met 31 december 2025.

Spelregels Almere:

  1. Formatieplan 24-24 school start het schooljaar met een tekort aan leerkrachen. Dit is vastgesteld door de coördinator Anders Organiseren per schoolbestuur, in afstemming met de schoolleiding en het schoolbestuur. De informatie wordt gedeeld met de werkgroep Anders Organiseren, zodat er een complete lijst onstaat met 'genomineerde scholen noodplanbudget 24-25'.
  2. Tekort is minimaal 0,2 fte.
  3. Deelnama aan het Experiment door middel van een formele aanmelding bij de coördinator Anders Organiseren geldt tot en met 31 december 2025.
  4. Als het tekort aan leerkrachten gedurende het schooljaar wordt opgelost, dan blijft de inzet van externe partners gestimuleerd/geactiveerd om de werkdruk te verlagen.
  5. Deelname wordt tussentijds geëvalieerd (intern en extern).
  6. Opslagfactor lesvoorbereiding is 0,35 (tijd klaarzetten en opruimen) - aantal lesuren + 1 (0,5 klaarzetten/0,5 opruimen).
  7. Declaraties gelden alleen voor vervanging onderwijstijd, níet voor administratie voor of na schooltijd.
  8. Uren inzet anders bekwame professional moet duidelijk op de factuur genoteerd staan. De rapportage rekent op 'zoveel uur Anders Georganiseerd' voor de klas.
  9. Geen declaratie van materiaalkosten en reistijd. Reiskosten kunnen wel worden gedeclareerd.
  10. Vanaf januari 2025 kunnen alleen de uren van aanbieders van Andersom Almere gedeclareerd worden.
  11. Alleen aanbieders van Andersom Almere kunnen in 2024 t/m 2026 kosteloos de training Anders Bekwaam, een kennismaking met het onderwijs volgen. Kosten voor deelname worden vergoed uit NPO/Noodplan.
  12. Spelregels worden na de eerste declaratieronde (januari 2025) geëvalueerd en mogelijk aangescherpt.
  13. Financiële vergoeding uit het noodplan is tot 31 december 2025 beschikbaar, indien het budget toereikend is.

Gemeentelijke subsidies

Als schoolleider vraag je de subsidie aan bij het schoolbestuur. Daarna dient het bestuur je aanvraag in via het Onderwijsloket. Heb je inhoudelijke vragen over subsidies voor onderwijsbeleid of specifieke vragen over het Onderwijsloket, dan kun je deze stellen bij het Onderwijsloket van de gemeente.

Rijkssubsidies

Naast het bekostigen van het onderwijs zelf, biedt het Rijk diverse subsidies voor het onderwijs. Een compleet overzicht vind je hier.

NPO: inzetbaar tot 31 juli 2026

Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is een steunpakket om leervertragingen in te halen en het onderwijs te verbeteren als gevolg van de coronapandemie.

Als de (actualisering van de) schoolscan is afgerond, is er inzicht in de vertragingen en behoeften op leerling- en schoolniveau. De gekozen interventies worden vastgelegd in het schoolprogramma.